Belastingaangifte voor het jaar 2023: waar moet je dit jaar extra op letten?

Categorieën:
Ontzorgt

Krijg jij dit jaar geld terug of moet je bijbetalen? Vanaf vrijdag 1 maart 2024 kunnen we weer belastingaangifte over 2023 indienen. Het is toch vaak een ingewikkelde klus die ook tijd kost, maar wel belangrijk. Waar moet je dit jaar specifiek op letten bij het invullen van jouw aangifte inkomstenbelasting over 2023?

Belastingaangifte: de moeite waard

Als de Belastingdienst jou heeft laten weten dat je aangifte moet doen, ben je daartoe verplicht. Als je geen bericht hebt ontvangen, is het niet verplicht, maar toch aan te raden. Vooral als je AOW ontvangt en één of meerdere pensioeninkomsten hebt, kan het je helpen om mogelijk geld terug te krijgen. Als je verplicht bent om belastingaangifte te doen, zorg er dan zeker voor dat je dit op tijd doet. Als je na 14 juli 2024 nog steeds geen aangifte hebt gedaan, riskeer je een boete.

Reiskosten

Sinds 1 januari 2023 is de belastingvrije kilometervergoeding licht gestegen, van 0,19 naar 0,21 euro per kilometer. Heb je bijvoorbeeld in 2023 1.000 kilometer van en naar jouw werk gereden met je eigen auto? Dan kun je van jouw werkgever of opdrachtgever belastingvrij een reiskostenvergoeding van 210 euro ontvangen, zonder dat er loonheffingen worden ingehouden. Vanaf 1 januari 2024 is de reiskostenvergoeding overigens verder gestegen naar 0,23 euro per kilometer, maar dat geldt voor het volgende belastingjaar.

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is een waardevolle bezigheid, maar er zijn wel strikte fiscale regels aan verbonden. Let goed op de vergoeding die je hiervoor ontvangt. Voor jouw activiteiten als vrijwilliger mag je in 2023 maximaal 5 euro per uur, 190 euro per maand en 1.900 euro per jaar verdienen. Als je dit bedrag overschrijdt, wordt jouw vrijwilligersvergoeding beschouwd als loon waarover belasting moet worden betaald. Als je minder verdient, hoef je deze inkomsten niet op te geven in jouw belastingaangifte.

Het is belangrijk om te vermelden dat eventuele vergoedingen voor reiskosten en andere onkosten moeten worden opgeteld bij jouw vrijwilligersvergoeding. Als je bijvoorbeeld 1.850 euro per jaar ontvangt, plus 100 euro aan onkostenvergoedingen, moet je nog steeds belasting betalen over het totale bedrag. Als je een uitkering ontvangt en meer dan de maximale vrijwilligersvergoeding krijgt, kan dit ook leiden tot een verlaging van je uitkering.

Zorgkosten

Het is altijd handig om op te letten op de zorgkosten die je maakt. Als je chronisch ziek bent, een beperking hebt of ouder bent, kunnen extra kosten worden gemaakt. Denk aan medicijnen, steunzolen, prothesen, pacemakers en vervoer van en naar het ziekenhuis. Of aan speciale diëten, zoals het FODMAP-dieet voor mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom. Bepaalde zorgkosten mag je aftrekken. Er zijn wel voorwaarden waaraan je moet voldoen om zorgkosten af te mogen trekken. Klik op de knop voor meer informatie over het aftrekken van zorgkosten.

Meer informatie over het aftrekken van zorgkosten

Inkomsten via Vinted of Marktplaats

Sinds januari 2023 zijn de belastingregels met betrekking tot online verkoopplatforms veranderd. Als je regelmatig spullen verkoopt via websites als Vinted, Marktplaats of Tweedehands.net, wordt dit beschouwd als een bron van inkomsten. Het kan zijn dat je belasting moet betalen over de winst die je maakt. Als je meer dan 30 artikelen verkoopt en/of meer dan 2.000 euro verdient via deze platforms, zal de Belastingdienst automatisch toegang krijgen tot deze gegevens. Dit betekent echter niet noodzakelijk dat je extra belasting moet betalen. Let er in ieder geval op dat je in 2023 maximaal 8.520 euro belastingvrij mag verdienen naast jouw loon of AOW. Dit omvat betaalde huishoudelijke taken, vrijwilligerswerk, het verhuren van jouw woning (bijvoorbeeld via Airbnb) en transacties via Vinted of Marktplaats.

Twee voordelen

En je kunt alvast twee kleine voordelen noteren. Ten eerste is de arbeidskorting in 2023 gestegen. Hierdoor houd je netto meer over. Tenminste als je inkomen minder dan 115.295 euro is. Ten tweede zijn de tarieven iets gunstiger dan in 2022, zowel voor AOW-gerechtigden als voor degenen die de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt.

Hulp nodig bij je belastingaangifte?

Heb je twijfels bij het invullen van je belastingaangifte? Of is er in het aangiftejaar in je persoonlijke situatie een ingrijpende verandering plaatsgevonden, zoals echtscheiding, overlijden of de verkoop van uw woning? Wij wijzen de weg naar professionele en betrouwbare hulp. Want hoe je ook leeft, iedereen wil dat de aangifte goed wordt geregeld. En als lid van Vierstroom ontvang je tot €60,- korting op de hulp bij je belastingaangifte. Klik op de knop voor meer informatie over hulp bij belastingaangifte. 

Meer informatie over hulp bij belastingaangifte

(Bron: belastingdienst.nl, maxvandaag.nl)