We weten allemaal dat gezond eten goed is voor ons, maar de voordelen van gezonde voeding gaan veel verder dan u misschien denkt. Sterker nog, voeding kan een grote rol spelen in het ontwikkelen of in stand houden van ziektes. Lees hieronder de blog van dokter Tamara.
Een gezond voedingspatroon verkleint namelijk de kans op ziekten. Niet alleen kan een gezond eetpatroon de kans op ziekten verkleinen, ook kan voeding verschillende ziekten voorkomen of uitstellen. Zo kan gezonde voeding bijvoorbeeld de kans verkleinen op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, kanker en osteoporose.
De mate waarin gezondheidsverlies in een samenleving wordt veroorzaakt door ziekten, wordt ziektelast genoemd. Deze hoeveelheid bestaat uit twee aspecten: jaren verloren door vroegtijdige sterfte en jaren geleefd met een ziekte. Deze ziektelast wordt uitgedrukt in DALY (Disability-Adjusted Life-Years). Zo draagt bijvoorbeeld overgewicht voor 5,2% bij aan de ziektelast, een hoog cholesterolgehalte 1,6%, te veel zout 1,9%, te weinig vis 1,5% te weinig fruit 1,8%, te weinig groente 0,5% en te veel verzadigd vet 0,3%. Uw voedingspatroon heeft dus een enorme impact in de ziektelast. Reden genoeg dus om uw voedingspatroon om te gooien.
Maar, wat moet u dan precies eten om gezond te worden of te blijven? Een gezonde maaltijd bestaat uit minstens alle onderstaande elementen:
1. Brandstoffen
Om goed te kunnen functioneren, heeft uw lichaam brandstoffen nodig. Deze geven u energie en zorgen ervoor dat uw lichaam en hersenen goed blijven werken. Hierbij kunt u denken aan fruit, brood, aardappelen en peulvruchten.
2. Bouwstoffen
Bouwstoffen zijn eiwitten die het lichaam nodig heeft om celvernieuwing te blijven stimuleren. Hiervoor zijn met name ei, vis, zuivel, noten en peulvruchten van belang.
3. Beschermende stoffen
Als de basis eenmaal goed staat, is het nog belangrijk om beschermende stoffen binnen te krijgen tijdens maaltijden. Deze worden ook wel vitamines of mineralen genoemd en zorgen ervoor dat het lichaam gezond blijft bij invloeden van buitenaf, zoals een griepje of bijvoorbeeld vermoeidheid. Deze beschermende stoffen kunt u bijvoorbeeld halen uit groenten en fruit (vitamine C) of olie (vitamine E).
Check dus vooral tijdens het samenstellen van het dag- of weekmenu of u bovenstaande punten af kunt vinken zodat u zeker weet dat u goed zit.
Speciaal voor leden van Vierstroom vertelt dokter Tamara over hoe u kan beginnen met gezonder eten. Klik hieronder op de video. Tip: zet het geluid aan!
(Bron: huisarts Tamara de Weijer)