Vervangende mantelzorg

Geeft een mantelzorger tijd voor zichzelf

Categorieën:
Mantelzorg

Als mantelzorger is het belangrijk om regelmatig even tijd voor jezelf te nemen. Maar hoe doe je dat? En wie neemt jouw zorgtaken over? Hiervoor is er vervangende mantelzorg, ook wel respijtzorg genoemd. Respijtzorg betekent dat iemand de zorg even van je overneemt. Bijvoorbeeld als je aan het werk bent, of een ochtend gaat sporten, op vakantie gaat, of als de zorg je soms te zwaar wordt.

Wat is respijtzorg

Respijtzorg is het tijdelijk overdragen van zorg. Dit geeft mantelzorgers tijd voor andere belangrijke dingen zoals werk, studie, gezin, familie, vrienden en ontspanning. Respijtzorg wordt ook vervangende mantelzorg genoemd. Hierdoor kunnen mantelzorgers hun eigen leven beter in balans houden en de zorg langer volhouden.

Kijk het filmpje van MantelzorgNL over respijtzorg:

Waarom respijtzorg?

Mantelzorgers zorgen soms jarenlang 24 uur per dag voor hun naaste. Om dat vol te kunnen houden, is het belangrijk om af en toe even vrijaf te nemen van de zorg. Maar dat is alleen mogelijk als die zorg op een verantwoorde manier kan worden overgedragen. Respijtzorg biedt die mogelijkheid. Het is een belangrijk middel om overbelasting te voorkomen.

Mogelijkheden van respijtzorg

Er bestaan verschillende vormen van respijtzorg. De opvang kan zowel buitenshuis, zoals dagbesteding, als thuis worden verzorgd, en uitgevoerd worden door een beroepskracht of een vrijwilliger en incidenteel of structureel zijn. 

Welke mogelijkheden zijn er?

  • Dagopvang: één of meerdere dagdelen, afhankelijk van de wensen en de persoonlijke situatie, naar een dagopvang waar de zorgbehoevende in goede handen is en deel kan nemen aan activiteiten.
  • Logeeropvang: verblijf van een aantal dagen of lang weekend (in overleg en afhankelijk van de wensen en de persoonlijke situatie) in een zorghotel, gastgezin of logeerhuis.
  • Professionele respijtzorg: verpleegzorg of een verzorgende neemt (een deel van) de zorgtaken over.
  • Gedeelde respijtzorg: vrijwilligers nemen jouw zorgtaken een paar uur per week over

Financiering

Respijtzorg is soms gratis, bijvoorbeeld omdat het vrijwilligerswerk is. Als er wel kosten aan verbonden zijn, kan de mantelzorger die mogelijk vergoed krijgen:

  • Vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit is mogelijk als de zorgvrager zelf ondersteuning krijgt vanuit de Wmo. In dat geval kan de mantelzorger respijtzorg aanvragen bij de gemeente. Hiervoor geldt een eigen bijdrage van maximaal 19 euro per maand.
  • Vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) is kortdurend verblijf als vorm van respijtzorg mogelijk voor mensen met een volledig pakket thuis (vpt), modulair pakket thuis (mpt) of persoonsgebonden budget (pgb). Mensen die verblijven in een instelling hebben geen recht op respijtzorg via de Wlz.
  • Door de zorgverzekeraar. Sommige zorgverzekeraars vergoeden vervangende zorg geheel of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering. Lees meer over mantelzorgvergoedingen door zorgverzekeraars.
  • Vanuit het persoonsgebonden budget (pgb) vanuit de Wmo, Wlz, Zvw of jeugdwet. Dit kan alleen als er al sprake is van een pgb, raadpleeg de voorwaarden van de gemeente, het Zorgkantoor of de verzekeraar vooraf.

De ledenconsulenten wijzen de weg!

Welke vorm van respijtzorg je kiest, hangt af van jouw situatie. Mantelzorg en dus ook respijtzorg is altijd maatwerk! Elke betrokkene heeft zijn eigen wensen. Jij als mantelzorger weet als geen ander wat er nodig is in jouw situatie. Onze ledenconsulenten wijzen je de weg.

Zij zijn bereikbaar via de chat, telefonisch: 088 - 0900 400 (maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 14:00 uur) of via e-mail: ledenservice@vierstroom.nl

(Bron: mantelzorg.nl, cordaan.nl)

Nog geen lid van Vierstroom?