Woningaanpassingen kunnen ervoor zorgen dat jij en een naaste langer thuis kan blijven wonen. Het kan gaan om kleinere aanpassingen, zoals handgrepen in de badkamer, tot een verbouwing om bijvoorbeeld het huis helemaal rolstoelgeschikt te maken.
Je kan ook specifieke aanpassingen doen in de badkamer of keuken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een douchestoel of een aangepast aanrecht.
Wil je de badkamer veiliger (laten) maken? Dat kan met een aantal aanpassingen. Zoals:
Soms is een grotere verbouwing nodig. Bijvoorbeeld om de deur breed genoeg te maken voor een rolstoel.
Ook diverse aanpassingen in de keuken zijn mogelijk, zoals:
Aanpassingen die de keuken geschikt maken voor een rolstoel zijn:
Voor kleine aanpassingen die niet vergoed worden, kan je een klusservice inhuren. Vierstroom Ledenservice werkt daarvoor samen met Hups. Klik hier voor meer informatie over klushulp voor leden van Vierstroom. Huurders kunnen vaak ook de woningbouwvereniging vragen om hulp.
De gemeente vergoedt bepaalde woningaanpassingen. Dit valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Neem hiervoor contact op met het Wmo-loket of het sociaal wijkteam van de gemeente waarin je woont.
Sommige aanpassingen vergoedt de gemeente niet. Omdat het gaat om een zogenaamde algemeen gebruikelijke voorziening (aanpassingen die niet speciaal zijn bedoeld voor mensen met een beperking, maar die door veel mensen worden gebruikt). Voorbeelden van aanpassingen die de gemeente niet vergoedt zijn een douchekop op een glijstang, een elektisch verstelbaar bed of een mengkraan met één hendel.
Gemeenten mogen een eigen bijdrage vragen voor de Wmo-ondersteuning die zij mensen thuis bieden. Voor de meeste Wmo-hulp betaal je een eigen bijdrage van maximaal € 20,60 per maand. Dit wordt het abonnementstarief genoemd. De rekening voor de eigen bijdrage krijg je van het CAK.
De gemeente vergoedt ook aanpassingen voor mensen met een indicatie voor Wlz-zorg, die de zorg thuis ontvangen. Voor Wlz-zorg betaal je al een eigen bijdrage, deze verandert niet.
Soms stelt de gemeente een verhuizing voor naar een woning die al aangepast is. Bijvoorbeeld wanneer een aanpassing erg duur is. je kan dan een vergoeding voor de verhuiskosten krijgen.
De zorgverzekering vergoedt ook bepaalde hulpmiddelen en aanpassingen in de woning bijvoorbeeld technische hulpmiddelen om lichten, ramen en deuren te bedienen. Of apparatuur om je te wekken en te waarschuwen, zoals een lichtflitsbel voor mensen die slecht horen. Informeer bij je zorgverzekeraar.
(Bron: regelhulp.nl)
In de Vierstroom Thuiszorgwinkels zijn een aantal hulpmiddelen voor woningaanpassingen te koop. Als lid ontvangt u in de Vierstroom Thuiszorgwinkel 10% korting op alle hulpmiddelen. De deskundige medewerkers in de thuiszorgwinkel kunnen u adviseren over alle hulpmiddelen. Klik op de knop voor een thuiszorgwinkel bij u in de buurt.