Onze oma's wisten het al: ben je verkouden of grieperig, dan zou je van een warme kom met zelfgemaakte kippensoep enorm kunnen opknappen. Maar komt dat echt door de kippensoep? We gingen op onderzoek uit.
Van waar komt onze gedachte dat kippensoep je verkoudheid of griep kan genezen? In de 12de eeuw beschreef de Joodse wetenschapper en arts Moses Maimonides de heilzame effecten van kippensoep op het menselijk lichaam. In zijn werk De Causis Accidentium prees hij kippensoep aan als een remedie voor alles wat er lichamelijk mis kan zijn. Vanuit die gedachte en dat werk verwijzen we vandaag soms naar kippensoep als ‘Joodse penicilline’. Maar helpt kippensoep echt?
Viroloog Ab Osterhaus heeft tegen de Volkskrant gezegd dat er geen echte bewijzen zijn dat verse kippensoep een echte medicinale werking heeft. Volgens hem “werkt” kippensoep vooral heilzaam, omdat de soep door moeder of oma wordt gegeven en daardoor een gevoel van welbehagen geeft. Een wetenschappelijke studie uit 2000 toont wel aan dat kippensoep helpt bij het verminderen van de ontsteking in de bovenste luchtwegen.
Kippensoep zal een verkoudheid of griep dus niet genezen, maar is wel super gezond! We zetten vijf redenen op een rij waarom kippensoep zo gezond is.
1. Kip bevat immuunversterkende stoffen
In kip zit het stofje carnosine. Deze stof komt van nature ook voor in ons lichaam en helpt het immuunsysteem te vechten tegen virussen en bacterieën.
2. Kippensoep zit boordevol groenten
Traditioneel gezien zitten er flink wat groenten in kippensoep, zoals wortels, prei, bleekselderij en ui. In deze groenten zit onder andere een flinke hoeveelheid vitamine C en vitamine K, net als een hoop andere mineralen die ons immuunsysteem vooral in de winter goed kan gebruiken.
3. Kippensoep helpt bij afvallen
Wilt u wat kilo’s kwijt? Zet dan af en toe kippensoep op het menu. Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig soep eten, gezonder zijn en minder calorieën consumeren. Een kopje kippensoep bevat maar weinig calorieën, vetten en koolhydraten. Ga wel voor een kippensoep met veel groente en weinig vermicelli. En u kunt het beste verse soep maken. Die bevat veel minder zout dan een blik kippensoep. Hierdoor houdt u minder vocht vast.
4. De kippenbouillon werkt hydraterend
In de winter drinken we vaak veel minder dan in de zomer, maar ook op een koude dag heeft u minimaal anderhalve liter water nodig om goed gehydrateerd te blijven. Een kopje soep kan daar extra aan bijdragen.
5. Een kom kippensoep geeft een warm en gezellig gevoel
Kippensoep geeft altijd zo’n warm en gezellig gevoel, maar hoe komt dat? Kip bevat een grote hoeveelheid van de stof tryptofaan. Dit is een aminozuur dat helpt bij de aanmaak van serotonine, ons gelukshormoon. Dat zorgt dus voor een gelukkiger en gezellig gevoel. Vooral in combinatie met de warmte die kippensoep afgeeft. Kippensoep is dus gezond voor lichaam en geest!
(Bron: ad.nl, maxvandaag.nl, margriet.nl, gezondheidsnet.nl)