6 handige tips om een leuke fietsroute te vinden

Categorieën:
Eropuit

Vind je het fijn een vaste fietsroute met wegwijzers te volgen? Of kies je liever je eigen weg? Er zijn veel manieren om een leuke fietstocht samen te stellen. Of je nu verder weg gaat of dichtbij huis blijft.

Fietsroute uitstippelen

Nederland is een fietsland bij uitstek! In ons kikkerlandje kan je eindeloos fietsen door veel verschillende landschappen. Bijna overal zijn goede fietspaden. Langs deze fietspaden vind je regelmatig ook een plek waar je gezellig kan koffiedrinken en de e-bike kan opladen. Hieronder een aantal tips om een leuke fietsroute te vinden of zelf uit te stippelen. 

1. Knooppunten, makkelijk en flexibel

Nederland heeft een uitgebreid netwerk van fietsroutes die met elkaar verbonden zijn door knooppunten. Bij ieder knooppunt staat langs de weg een plattegrond, waarop je kan zien waar je bent, naar welke knooppunten je kan fietsen en hoe ver dat is. Tijdens het fietsen hoef je alleen nog te letten op de bordjes met het nummer van het knooppunt. Aangekomen bij het volgende knooppunt, kijk je opnieuw waar je naartoe wil. Het netwerk loopt ook door over de grens naar België en Duitsland.
Wil je voordat je vertrekt alvast zien hoe de route eruit ziet, dan kan je thuis de route alvast uitstippelen, bijvoorbeeld met behulp van de app van Fietsknoop.nl. De app download je op de mobiele telefoon via de App Store of Google Play Store. 

2. Comfortabele doortraproutes

Doortraproutes zijn mooie, rustige fietsroutes van maximaal 25 kilometer. Vrijwilligers van de Fietsersbond hebben deze fietsrondjes uitgestippeld. Je fietst op deze routes door het groen en over brede paden en wegen met weinig verkeer. En je komt op deze routes geen ingewikkelde oversteekplaatsen of andere obstakels tegen. Doortraproutes zijn er in Gelderland, Overijssel en Friesland. Meer informatie over de doortraproutes vind je op de website van de fietsersbond

3. Lange-afstandsfietsroutes, voor een vakantie op de fiets

LF-routes zijn lange-afstandsfietsroutes met een bepaald thema voor meerdere dagen. Voorbeelden zijn de Kustroute (610 kilometer), de Maasroute (480 kilometer), de Waterlinieroute (410 kilometer) en de Zuiderzeeroute (440 kilometer). De routes zijn bewegwijzerd. Iedere route heeft een eigen boekje met kaarten en praktische informatie voor onderweg, zoals overnachtingsadressen en oplaadpunten voor uw e-bike. Ook vind je veel informatie in de gratis LF-app. Als u een route heeft gereden en op bepaalde plaatsen een foto van jezelf of de fiets heeft gemaakt, kan je een herinnering aanvragen. Je krijgt dan een oorkonde en een schildje voor op het frame van de fiets. Klik hier voor meer informatie. 

4. Fietsen door Natuurmonumenten

Fiets je graag door mooie en bijzondere natuurgebieden? Zoek dan eens een route uit op de website van Natuurmonumenten. Er zijn ongeveer 80 routes in heel Nederland. De lengte varieert van nog geen 10 kilometer tot meer dan 100 kilometer. Sommige routes gaan via knooppunten, andere zijn bewegwijzerd of volg je via een kaart met routebeschrijving. Vaak kan je een route ook downloaden.

5. Fietsen met een thema

Fiets je graag door werelderfgoed? Houd je van molens, forten of kastelen of kijkt u graag naar vogels? Voor al deze thema’s zijn fietsroutes samengesteld. Deze vind je via Fietsnetwerk.nl. Je kan de route ook uitkiezen op lengte en op provincie. Deze website heeft ook een gratis app voor onderweg.

6. Fietsrouteplanner voor alle soorten fietstochten

Met de Fietsrouteplanner van de Fietsersbond plan je op de computer of in de app de fietsroute. Geef het startpunt en bestemming aan en de Fietsrouteplanner stippelt een route voor je uit. Daarbij kan je kiezen voor een route via knooppunten, maar ook voor een route met weinig auto’s, een route door de natuur of een route waarop je makkelijk kunt doorfietsen, dus veel over fietspaden langs doorgaande wegen. Bij iedere keuze zie je hoe lang de route is en hoeveel CO2-uitstoot je bespaart in vergelijking met een autorit. 

(Bron: ikwoonleefzorg.nl, fietsnetwerk.nl, fietsknoop.nl, fietsersbond.nl, nederlandfietsland.nl, natuurmonumenten.nl)

Fit & Vitaal

10 gezondheidseffecten van fietsen!

Fietsen voelt voor veel mensen niet als sporten. We doen het namelijk vaak dagelijks. Maar fietsen is heel gezond en wordt algemeen beschouwd als een van de meest gezonde en effectieve vormen van lichaamsbeweging.