Veel mensen nemen vaak niet meer een fotocamera mee, omdat tegenwoordig de camera’s van mobiele telefoons heel goed zijn. We delen een aantal tips waardoor uw kiekjes met de mobiele telefoon nog beter worden.
We leggen de mobiele telefoon overal neer en daarbij gaan we vaak met onze vingers over de lens. Hierdoor is de lens niet meer helemaal helder. Maak hem daarom regelmatig schoon wanneer u een foto wilt nemen. Dat kan bijvoorbeeld met een brillendoekje. Gebruik geen papieren zakboekjes of keukenpapier. Hierin zitten houtvezels die de lens kunnen beschadigen.
Ligt uw mobiele telefoon niet helemaal lekker in de hand en is het lastig om de cameraknop in te drukken, zonder uw scherm te bewegen? Gebruik dan de volumeknoppen + of – om een foto te maken. Meestal kunt u daar beter bij met uw vingers en heeft u dus geen bewogen foto’s. U kunt ook de camera met 2 handen vasthouden: 1 hand is voor ondersteuning en met de andere drukt u af.
Maak een foto niet één keer, maar meerdere keren. Kies dan steeds een ander camerapunt. Doe bijvoorbeeld een stap naar voren of naar achteren, of juist naar links of rechts. En ga eens op uw hurken zitten of op een bankje staan. De meeste foto’s worden genomen vanaf ooghoogte, maar op die manier heeft u ook eens een ander perspectief.
Heeft de camera van uw mobiele telefoon een ‘burstfunctie’, dan kunt u een serie foto’s achter elkaar maken. Dat doet u door de fotoknop ingedrukt te houden. Dat is bijvoorbeeld handig als u bewegende objecten wilt fotograferen, zoals bijvoorbeeld een rennend kind of een vliegende vogel. Doordat de camera veel foto’s snel achter elkaar maakt, is de kans groter dat er een exemplaar tussen zit dat goed gelukt is. Verwijder niet gelukte opties direct, zodat uw fotogalerij overzichtelijk blijft. Veel mobiele telefoons hebben daarnaast de optie ‘live photo’ of ‘bewegingsfoto’. De camera maakt dan een korte video, waaruit u achteraf het mooiste moment kunt kiezen.
Een foto oogt mooier als het hoofdonderwerp niet in het midden staat, maar meer naar links of rechts. Plaats ook de horizon uit het midden, bijvoorbeeld op een derde van boven of een derde van onder.
Bij de instellingen kunt u voor uw camera rasters aanzetten. U krijgt dan lijnen te zien wanneer u een foto wilt nemen. Dat is handig om objecten recht uit te lijnen.
Het Golden Hour – het gouden uur - is het moment van de dag dat het licht buiten extra gunstig is om mooie foto’s te maken. Dit is twee keer per dag, namelijk in het uur na zonsopkomst en het uur voor zonsondergang. Omdat het licht ook tijdens het Golden Hour nog verandert, Maak gedurende dit uur veel foto’s, want het mooie licht verandert steeds. Fotografeer ook eens richting de zon en ook met uw rug ernaartoe. Bekijk wat het beste resultaat geeft.
Soms heeft de camera van uw mobiele telefoon moeite om te bepalen wat er precies scherp gesteld moet worden. U kunt dan op het scherm tikken, op de plek die u scherp gesteld wilt hebben. De camera neemt dat dan als focuspunt.
Door veel in te zoomen, wordt een foto al snel onscherp. Ga dus dichter naar het object toe dat u wilt fotograferen of zoom minder ver in.
De flitsfunctie op een mobiele telefoon zorgt meestal voor erg hard licht, waardoor de foto er onnatuurlijk uitziet. Probeer daarom zoveel mogelijk met natuurlijk licht te fotograferen.
Wilt u een persoon fotograferen, gebruik dan eens de portretstand, als uw mobiele telefoon daarover beschikt. Uw smartphone maakt dan automatisch de persoon wat scherper dan de achtergrond. Wat een heel mooi effect geeft.
Bij veel mobiele telefoons is het mogelijk om foto’s te maken met de HDR-functie. HDR staat voor High Dynamic Range. Hiermee krijgen de lichte en donkere gedeelten op de foto meer details en krijgt een foto nog meer karakter. U kunt bij de instellingen in uw telefoon bekijken of u dat voor uw camera kunt instellen.
Zeker wanneer u een fotoalbum met uw foto’s wilt maken, is het handig wanneer u kunt kiezen uit liggende en staande foto’s. Maak daarom meerdere foto’s van het onderwerp van uw keuze. Zowel liggende als staande.
Wanneer u veel foto’s maakt met de camera van uw mobiele telefoon, kost dat veel batterij. Neem daarom een powerbank mee, zodat u hem tussentijds kunt opladen. Ook als er geen stopcontact in de buurt is.
(Bron: maxvandaag.nl, ad.nl, Frankwatching.com, anwb.nl, kpn.com)