5 slimme stappen voor zorg en ondersteuning op maat

voor mantelzorgers

Categorieën:
Mantelzorg

Mantelzorg is meer dan alleen een zorgtaak. Het is een uiting van liefde, vooral wanneer het gaat om het ondersteunen van je partner of ouder. Overal ter wereld staan er duizenden mantelzorgers dagelijks klaar om hun dierbaren te helpen en te verzorgen. Maar helaas is dit niet zo eenvoudig, het kan een doolhof zijn om alle opties en financiële aspecten te bekijken. In dit artikel laten we je in vijf stappen zien welke zorg je kunt regelen voor degene van wie je houdt. 

Stap 1: Identificeer de behoeften

De eerste stap is het in kaart brengen van de behoeften van je partner of ouder. Een lastige puzzel, maar fijn om te weten hoe je kan helpen. Stel je voor dat je moeder het moeilijk vindt om te blijven koken vanwege beperkingen of misschien merk je dat je vader het lastig vindt om zijn medicatie op het juiste tijdstip in te nemen. Probeer in gesprek te gaan om zo het startpunt te bepalen. Met elke stap kom je dichter bij het samenstellen van een zorgplan waardoor je de ondersteuning kan bieden die ze verdienen en nodig hebben.

Stap 2: Stel een zorgplan op 

Alleen of samen met een professional, zoals een van onze mantelzorgconsulenten, kan je beginnen met het opstellen van een plan. Dit kan een overzicht zijn van praktische zaken zijn, zoals huishoudelijke hulp, medicatiebeheer of personenalarmering. Zo heeft de zorgvrager bijvoorbeeld met een abonnement op personenalarmering direct toegang tot passende hulp in een situatie waarin dat nodig is. Ook is het belangrijk om de emotionele zaken in het zorgplan mee te nemen. Denk hier aan samen tijd doorbrengen, luisteren naar oude verhalen, een gezellig gesprek of een wekelijkse wandeling. Dit is niet alleen fijn voor de zorgontvanger, maar biedt ook structuur voor de mantelzorger. 

Stap 3: Verken verzekeringsopties

Volgens MantelzorgNL, de landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een familielid, vriend of buur, zijn er drie verzekeringsopties. Een wettelijk verplichte aansprakelijkheidsverzekering (WA) dekt de schade die je per ongeluk kunt veroorzaken tijdens het uitvoeren van je mantelzorgtaken. De meeste gemeenten bieden een gezamenlijke aansprakelijkheidsverzekering voor mantelzorgers. Dit is als een extra vangnet bedoeld voor wanneer jouw eigen verzekering mogelijk niet alles dekt. De zorgverzekering bestaat uit twee delen: de basisverzekering en een aanvullende verzekering. De basisverzekering vergoedt verpleging en verzorging aan huis. Voor de aanvullende verzekering bieden zorgverzekeraars vaak speciale vergoedingen. Denk hierbij aan een mantelzorgmakelaar of speciale cursussen voor mantelzorgers. De laatste verzekering is de annuleringsverzekering. Stel je voor dat je alles hebt geregeld voor je vakantie, maar dat je op het laatste moment door een vervelende noodsituatie niet weg kan. Op deze momenten is het fijn om gebruik te maken van deze optie. 

Stap 4: Persoonsgebonden budget (PGB) aanvragen

Bij de gemeente, zorgverzekeraar of zorgkantoor kan je informatie krijgen over het aanvragen van een Persoonsgebonden budget (PGB) voor de zorg die je nodig hebt. Als mantelzorger is het belangrijk om te weten dat je niet zelf PGB kunt aanvragen. In plaats daarvan kan je worden betaald uit het PGB van degene voor wie je zorgt. Als je degene bent die zorg verleent, kan het fijn zijn om een vergoeding te krijgen voor de tijd die je erin steekt, zeker op het moment dat je door deze zorg minder kan werken. Daarnaast is het handig om te onderzoeken waar je PGB moet aanvragen omdat dit afhangt van specifieke zorgbehoeften, probeer dit dus altijd eerst te controleren. Vind je het lastig waar te beginnen? Kijk dan op deze link van Rijksoverheid of neem contact op met een van onze mantelzorgconsulenten. 

Stap 5: Financiële zaken

Stel je voor dat je merkt dat je moeder dingen begint te vergeten of bepaalde financiële zaken niet meer begrijpt. Dan is dit het juiste moment om een bewindvoerder te benoemen: iemand die kan helpen met deze zaken. De bewindvoerder zorgt ervoor dat alles goed wordt geregeld, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over deze belangrijke taak. 

Advies en ondersteuning

Het zorgen voor je partner of ouder is een behoorlijke uitdaging, maar met de juiste planning en ondersteuning kan je ervoor zorgen dat het ietsje makkelijker wordt. Onze mantelzorgconsulenten vertellen je graag meer over de bovenstaande stappen. Via het telefoonnummer: 088 - 0900 400 (maandag t/m vrijdag van 09.00 - 14.00 uur) en via de chatfunctie op deze website kan je contact met ons opnemen. Je staat er niet alleen voor. Samen kunnen we oplossingen bedenken en de ondersteuning bieden die zowel jij als degene voor wie je zorgt verdient! 

Mantelzorg Servicepunt