Hoe werkt de rijbewijskeuring?

Categorieën:
Ontzorgt

Als je ouder bent dan 75 jaar, moet je gekeurd worden om het rijbewijs te kunnen verlengen. Via Vierstroom regel je dit makkelijk en voordelig. Leden die voor verlenging van het rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor terecht bij de RijbewijskeuringsArts.nl. De rijbewijskeuring vindt maandelijks plaats in Alphen aan den Rijn, Capelle aan den IJssel, Gouda en Zoetermeer. Klik hier voor meer informatie voor het maken van een afspraak met de Rijbewijskeuringsarts.nl.

Stappen

Het is aan te raden om minimaal 4 maanden voor het bereiken van het 75ste levensjaar met de keuringsprocedure te starten. Heb je problemen met de gezondheid? Dan adviseren we om nog eerder te starten. De volgende stappen moeten worden doorlopen:

Stap 1 - gezondheidsverklaring CBR aanvragen

Klik hier en vraag een gezondheidsverklaring online aan via het CBR. Je kan ook een papieren versie aanvragen via de gemeente waar je woont. Deze is wel vaak duurder dan de online versie. 

Waarschuwing: er zijn misleidende websites actief bij aanschaf Gezondheidsverklaring rijbewijs. Lees er hier meer over. 

Stap 2 - invullen van de Gezondheidsverklaring 

Vul de Gezondheidsverklaring online in via Mijn CBR en klik op versturen. U ontvangt binnen een aantal weken de juiste papieren in je persoonlijke CBR mailbox. Heb je een papieren Gezondheidsverklaring gekocht? Stuur die dan eerst naar het CBR. Daarna krijg je de juiste formulieren thuisgestuurd. Ook dit kan een paar weken duren. Let op: heb je je e-mailadres ingevuld op de papieren gezondheidsverklaring, dan worden de formulieren in je persoonlijke mailbox in Mijn CBR gezet. Daar log je in met je DigiD.

Stap 3 - afspraak maken met de RijbewijskeuringsArts

Op basis van de keuringsverslagen die je krijgt van het CBR, maak je een afspraak met de RijbewijskeuringsArts. Klik hier voor meer informatie voor het maken van een afspraak met de Rijbewijskeuringsarts.nl. Als het rapport van een specialist (bijvoorbeeld cardioloog, oogarts of internist) op het keuringsverslag staat, dan maak je hiervoor apart een afspraak bij de genoemde specialist(en). Na het maken van de afspraak ontvang je een ontvangstbevestiging van de RijbewijskeuringsArts. 

Stap 4 - bezoek RijbewijskeuringsArts

Voor het bezoek aan de KeuringsArts neem je het volgende mee:

  • Het huidige rijbewijs (1e voorkeur) of een ander identiteitsbewijs;
  • Alle papieren (blanco keuringsverslag(en)) die je hebt ontvangen van het CBR;
  • Urine (hoeft niet nuchter) van de dag van de keuring, in een urinecontainertje (te koop bij elke drogist of apotheker). Urine is niet nodig als je al bekend bent met diabetes mellitus (suikerziekte);
  • Actueel overzicht van medicatie van apotheek/huisarts;
  • Het recept van de huidige bril/contactlenzen, als je deze draagt. Hierop moet de sterkte en gezichtsscherpte/visus staan van elk oog afzonderlijk gemeten, zonder en met correctie. De contactlenzen houd je in bij de keuring;

Stap 5 - Besluit CBR

De RijbewijskeuringsArts stuurt zijn bevindingen naar het CBR. Dit geldt ook voor de medische verslagen van de specialisten, die je bezocht hebt op verzoek van het CBR. Op basis van al deze informatie besluit het CBR of het rijbewijs verlengd kan worden. Deze uitslag ontvang je van het CBR per brief.

Mogelijke uitkomsten

  • Geschikt: het rijbewijs kan vernieuwd worden op het gemeentehuis;
  • Geschikt met beperkende bepalingen: het rijbewijs kan vernieuwd worden, maar onder bepaalde voorwaarden. Verplicht een bril dragen bijvoorbeeld (code 0106), een verplichting tot automaat( code 1503) of een kortere geldigheidsduur van het rijbewijs (na het 75e levensjaar is die één tot drie jaar);
  • Ongeschikt: je krijgt geen Verklaring van geschiktheid en je kan het rijbewijs niet laten vernieuwen. Hiertegen kan je in beroep gaan.
    Het CBR geeft haar beslissing ook door aan de Dienst Wegverkeer (RDW) voor het Centraal Rijbewijzen- en Bromfietscertificatenregister.

Het CBR geeft haar beslissing ook door aan de Dienst Wegverkeer (RDW) voor het Centraal Rijbewijzen- en Bromfietscertificatenregister.