Persoons Gebonden Budget (PGB) voor mantelzorgers

Categorieën:
Mantelzorg

Als mantelzorger kan het soms mogelijk zijn om betaald te worden vanuit een persoonsgebonden budget (PGB).

Wat is een PGB?

Een PGB is een geldbedrag waarmee mensen die zorg nodig hebben zelf zorg kunnen regelen. Dit kan zorg zijn van professionele zorgverleners, maar ook van bekenden zoals een partner, familielid, vrienden of mensen uit de buurt.

Wie kan een PGB krijgen?

Heeft jouw naaste extra zorg nodig die mantelzorgers niet kunnen bieden? Of zijn er taken die jij als mantelzorger niet (onbetaald) kunt of wilt uitvoeren? Dan kan jouw naaste ondersteuning aanvragen bij de gemeente (Wmo & jeugdwet), de zorgverzekering (zvw) of het zorgkantoor (Wlz).

Waar jouw naaste hulp aanvraagt, hangt af van het soort hulp dat nodig is. Vervolgens ontvangt jouw naaste een indicatie: een brief waarin staat welke zorg nodig is en voor hoeveel uur.

Keuze tussen zorg in natura en PGB

  • Zorg in natura: Jouw naaste ontvangt zorg van een zorgorganisatie met een contract met de gemeente, zorgverzekeraar of zorgkantoor. Deze organisatie is verantwoordelijk voor alle zorg die jouw naaste nodig heeft. Na de aanvraag hoeven jullie zelf weinig meer te regelen, omdat de zorgorganisatie alle administratie op zich neemt.
  • PGB: Jouw naaste zoekt zelf zorgverleners en sluit zorgovereenkomsten af. Ook maakt hij of zij zelf een zorgplanning en stuurt de zorgverleners aan. Het bijhouden van een PGB-administratie is ook vereist.

Waar vraag je een PGB aan?

Is keuzevrijheid voor jouw naaste belangrijk? Of wil jouw naaste graag zorg ontvangen van een bekende? Dan is een PGB wellicht geschikt. De budgethouder kan zelf bepalen wie de zorg verleent en op welk tijdstip. Echter, er komen wel extra regeltaken bij kijken, zoals het regelen van vervangende zorgverleners bij ziekte of vakantie.

Klik hier voor de infographic PGB en mantelzorg van MantelzorgNL

Voor- en nadelen van het PGB

Voordelen:

  • Keuzevrijheid voor de zorgverlener.
  • Mogelijkheid om zorg te ontvangen van bekenden.

Nadelen:

  • Extra regeltaken, zoals het regelen van vervangende zorgverleners bij ziekte of vakantie.
  • Alleen zorg die wordt geïndiceerd kan worden betaald vanuit het PGB. Dit betreft zorg die ook door een zorgprofessional kan worden geboden, zoals huishoudelijke hulp, begeleiding bij taken, hulp bij douchen & aankleden, en verpleging.
  • Taken waarvoor geen betaling mogelijk is vanuit het PGB zijn onder andere het doen van administratie, begeleiding naar de huisarts en klusjes in huis.

(Bron: Mantelzorg.nl)

Info

Meer informatie?

Mantelzorg Servicepunt

Nog geen lid van Vierstroom?