Wet langdurige zorg (Wlz)

Categorieën:
Mantelzorg

De Wlz is er voor mensen die 24 uur per dag intensieve zorg of toezicht nodig hebben. Bijvoorbeeld als je een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking hebt.

Wanneer?

Als je elke dag 24 uur zorg nodig hebt en/of permanent toezicht nodig is, dan kun je verhuizen naar een verzorgings- of verpleeghuis. En als het mogelijk is, kun je ook thuis deze intensieve zorg ontvangen. In beide gevallen wordt de zorg na indicatie vergoed vanuit de Wlz.

Aanvragen?

Om een beroep te kunnen doen op de Wlz, heb je een indicatiebesluit van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) nodig. Het CIZ kijkt of je recht hebt op zorg uit de Wlz. Je kunt je laten ondersteunen bij het invullen van de aanvraag door bijvoorbeeld familie of vertegenwoordigers. Of je kunt contact opnemen met je gemeente. Elke gemeente is verplicht om gratis ondersteuning te bieden. En je kunt ervoor kiezen om de mantelzorgmakelaar in te schakelen. Deze kent de weg in de zorg en helpt je graag verder.

Klik hier voor de website van het CIZ

Welke zorg kan ik krijgen via de Wlz?

Als je zorg krijgt toegewezen, kun je kiezen uit verblijf in een verpleeghuis of zorg aan huis. Bij verpleeghuiszorg aan huis zijn er meerdere mogelijkheden:

  • een volledig pakket thuis (vpt);
  • een modulair pakket (mpt);
  • een persoonsgebonden budget (pgb);
  • een combinatie van een modulair pakket (mpt) en een persoonsgebonden budget (pgb).

Met een vpt-pakket krijg je alle zorg thuis zoals je die in een zorginstelling zou krijgen. Je neemt de zorg dan af van één zorgaanbieder. Kies je voor een pgb, dan kun je zelf zorg inkopen. Je kiest zelf een zorgverlener en sluit zelf een contract af. Je houdt ook zelf de administratie bij. Bij een mpt-pakket kun je zorg afnemen van verschillende dienstverleners. Als je het mpt-pakket combineert met een pgb, dan kun je naast zorg vanuit het mpt-pakket ook zelf zorg inkopen.

Wie betaalt de rekening?

Voor zorg via de Wlz betaal je een eigen bijdrage via het CAK. Het CAK (Centraal Administratie Kantoor) is de organisatie die in de zorg financiële regelingen uitvoert en burgers informeert. De hoogte van de eigen bijdrage hangt af van je inkomen en je vermogen en de manier waarop je de zorg wilt ontvangen, thuis of in een zorginstelling. De Wlz kent een hoge en een lage eigen bijdrage. Voor Wlz-zorg thuis (via een vpt, mpt of pgb) geldt altijd de lage eigen bijdrage. Ga je in een verpleeghuis wonen, dan geldt de lage eigen bijdrage voor de eerste vier maanden. Daarna kan er een hoge eigen bijdrage gevraagd worden. Kijk op de website van het CAK wat je eigen bijdrage zal zijn.

Klik hier voor de website van het CAK
Info

Vragen over de Wet langdurige zorg?

Neem contact op met het Mantelzorg Servicepunt