Urgentie op sociale huurwoning voor mantelzorgers

Categorieën:
Mantelzorg

Wil je dicht bij degene wonen voor wie je zorgt en zoek je een sociale huurwoning? Mantelzorg kan onder de urgentieregeling voor sociale huurwoningen vallen.

Urgentieregeling

Gemeenten kunnen mensen voorrang geven die snel een andere woning nodig hebben. Dit betekent dat anderen langer moeten wachten. Daarom kijkt de gemeente goed of je aan de voorwaarden voldoet.

Gemeenten leggen hun beleid vast in de huisvestingsverordening. Hierin staan ook de regels voor mantelzorgurgentie. Niet alle gemeenten hebben deze regeling voor mantelzorgers, dus check altijd eerst de huisvestingsverordening op internet.

Vaak kun je op de website van de gemeente urgentie aanvragen. Daar staat ook of je als mantelzorger of als degene die zorg ontvangt voorrang kunt krijgen en hoe je dit moet regelen.

Voorwaarden

Gemeenten met mantelzorgurgentie hebben vaak de volgende voorwaarden:

  • De mantelzorger en degene die zorg ontvangt moeten minimaal 5 of 10 km van elkaar wonen.
  • Je moet een woning achterlaten.
  • Er is een inkomensgrens: als je meer verdient, kom je niet in aanmerking voor een sociale huurwoning en dus ook niet voor urgentie.
  • Je moet kunnen aantonen dat je mantelzorger bent of mantelzorg ontvangt.
  • Verhuizen moet noodzakelijk zijn om de mantelzorg voort te zetten. Leg uit waarom je dichterbij wilt wonen en wat er misgaat als je verder weg blijft wonen.
  • Er moet geen andere manier zijn om het zorgprobleem op te lossen, zoals professionele zorg of anderen die de zorg overnemen.
  • Er moeten geen andere mogelijkheden zijn, zoals woningaanpassingen of verhuizen naar een aanleunwoning.

Sommige gemeenten hebben extra voorwaarden, zoals een bepaalde Wmo-voorziening of een indicatie uit de Zorgverzekeringswet (Zvw).

(Bron: mantelzorg.nl)