Verhuizen naar een verpleeghuis

Categorieën:
Mantelzorg

Het kan gebeuren dat de zorg voor je naaste thuis te zwaar wordt. En dat een verhuizing naar een verpleeghuis nodig is. Dan komen er veel dingen op je af. Hoe kies je een geschikt verpleeghuis? Wat moet je allemaal regelen? En hoe bereid je samen met je naaste de verhuizing voor?

Vaak is het moeilijk om te accepteren dat thuis blijven wonen niet meer gaat. Je wilt je naaste graag thuis laten wonen, maar soms is dit niet meer mogelijk. Het kan voelen alsof je faalt als je dit toegeeft. Toch is het belangrijk om hierover te praten. Het is een moedige stap, ook al is het moeilijk en verdrietig.

Wat is er nodig voor opname in een verpleeghuis?

Voor opname in een verpleeghuis heb je een Wlz-indicatie nodig. ‘Wlz’ betekent Wet Langdurige Zorg. Een ‘indicatie’ is toestemming om gebruik te maken van voorzieningen die door de Wlz worden betaald, zoals wonen in een verpleeghuis. Mensen met een Wlz-indicatie hebben 24 uur per dag zorg en/of toezicht nodig. Dat betekent dat er altijd iemand in de buurt moet zijn om te helpen wanneer dat nodig is. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) beoordeelt of iemand in aanmerking komt voor zorg via de Wlz.

Klik op de knop en lees meer over de Wet langdurige zorg (Wlz)

Meer informatie over de Wlz

Hoe kies je een verpleeghuis?

Het vinden van een geschikt verpleeghuis voor jouw naaste kost tijd. Begin op tijd met zoeken, zodat jullie een weloverwogen keuze kunnen maken. Er zijn verschillende soorten verpleeghuizen:

  • In een kleinschalige zorginstelling wonen een klein aantal mensen in een huiselijke omgeving. Ze krijgen zorg van een vast team van medewerkers. Je naaste kan helpen met huishoudelijke taken zoals boodschappen doen en koken.
  • In een grootschalig verpleeghuis wonen meer mensen bij elkaar. Er zijn vaak gemeenschappelijke ruimtes zoals een restaurant, bibliotheek en activiteitenruimte. Soms is er ook kleinschalige zorg mogelijk binnen een grootschalig verpleeghuis.
  • In particuliere verpleeghuizen huurt je naaste zelf een appartement en krijgt hij zorg vanuit de Wlz-indicatie. Deze optie is vaak duurder vanwege de woonkosten.

Download de checklist met aandachtspunten voor de beoordeling van een verpleeghuis van de Patiëntenfederatie Nederland.

Checklist met aandachtspunten voor de beoordeling van een verpleeghuis

Wachtlijst

Vaak kan je naaste niet direct terecht in het verpleeghuis, er is meestal een wachtlijst. Je naaste kan op verschillende manieren op deze wachtlijst staan, dit noemen we de wachtstatus. Klik hier voor meer informatie over de wachtstatus

Een ‘wachtstatus’ geeft aan hoe dringend de situatie is en waarom je naaste op de wachtlijst staat. Bijvoorbeeld omdat je naaste wacht op een plek bij een specifiek verpleeghuis of omdat de situatie ernstig is en snel opname vereist.

Wil je weten hoe lang de wachtlijst is of met welke wachtstatus je naaste op de wachtlijst staat? Bel dan met het verpleeghuis of het zorgkantoor.

In de periode dat je naaste nog thuis woont en wacht op opname in het verpleeghuis, kan hij al zorg thuis ontvangen die wordt gefinancierd vanuit de Wlz. Dat kan via Vierstroom Verpleeg Thuis.

Meer informatie over Vierstroom Verpleeg Thuis

Bereid je voor op de verhuizing

Een verhuizing naar een verpleeghuis is spannend, zowel voor je naaste als voor jou. Een goede voorbereiding maakt de verhuizing makkelijker.

  • Praat met elkaar over de verhuizing. Met je naaste, maar ook met andere familieleden, vrienden en buren. Wat betekent de verhuizing voor jou? Waar maak je je zorgen over? Zo kunnen jullie samen wennen aan het idee.
  • Schakel praktische hulp in voor de verhuizing en het regelwerk. Kijk ook buiten je bekende kring voor hulp. Misschien wil een buurman of een handige vriend helpen?
  • Betrek je naaste zoveel mogelijk bij de voorbereidingen, ook als hij zelf weinig kan doen. Zoek samen naar spullen die hij mee wil nemen naar het verpleeghuis.
  • Sommige mensen vinden het fijn als de nieuwe woonplek lijkt op de vorige woning. Neem vertrouwde meubels mee en zet alles op dezelfde manier neer als thuis.

De zorg in het verpleeghuis

Het kan even duren voordat je naaste gewend is in het verpleeghuis. De zorg wordt nu door professionals gegeven. Dat zal wennen zijn, zowel voor je naaste als voor jou. Je rol als mantelzorger verandert, maar het verpleeghuis doet vaak nog wel een beroep op je. Plan regelmatig een kort overleg met de Eerst Verantwoordelijk Verzorgende (EVV'er) om de lopende zaken te bespreken. Kies een eerste contactpersoon binnen de familie die het contact met de zorginstelling onderhoudt.

Goed om te weten:

  • Zorgplan
    Het verpleeghuis maakt een zorgplan waarin staat welke zorg je naaste nodig heeft en wat zijn wensen zijn. Ook worden de afspraken met familie en mantelzorgers hierin opgenomen.
  • Eerst Verantwoordelijke Verzorgende (EVV’er)
    Je naaste krijgt een EVV’er die de zorg coördineert. Hij is het aanspreekpunt voor de familie en zorgt ervoor dat de afspraken uit het zorgplan worden nagekomen.
  • Eerste contactpersoon
    De zorginstelling vraagt meestal wie binnen de familie de ‘eerste contactpersoon’ is. Deze persoon overlegt met de EVV’er en houdt de andere familieleden op de hoogte.

Checklist regelzaken bij opname in een verpleeghuis

MantelzorgNL heeft een checklist regelzaken bij opname in een verpleeghuis gemaakt. Klik op de knop om deze te downloaden. 

Checklist regelzaken opname verpleeghuis

(Bron: mantelzorg.nl)

Info

Meer informatie?

Ga naar het Mantelzorg Servicepunt