Het kan gebeuren dat de zorg voor je naaste thuis te zwaar wordt. En dat een verhuizing naar een verpleeghuis nodig is. Dan komen er veel dingen op je af. Hoe kies je een geschikt verpleeghuis? Wat moet je allemaal regelen? En hoe bereid je samen met je naaste de verhuizing voor?
Vaak is het moeilijk om te accepteren dat thuis blijven wonen niet meer gaat. Je wilt je naaste graag thuis laten wonen, maar soms is dit niet meer mogelijk. Het kan voelen alsof je faalt als je dit toegeeft. Toch is het belangrijk om hierover te praten. Het is een moedige stap, ook al is het moeilijk en verdrietig.
Voor opname in een verpleeghuis heb je een Wlz-indicatie nodig. ‘Wlz’ betekent Wet Langdurige Zorg. Een ‘indicatie’ is toestemming om gebruik te maken van voorzieningen die door de Wlz worden betaald, zoals wonen in een verpleeghuis. Mensen met een Wlz-indicatie hebben 24 uur per dag zorg en/of toezicht nodig. Dat betekent dat er altijd iemand in de buurt moet zijn om te helpen wanneer dat nodig is. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) beoordeelt of iemand in aanmerking komt voor zorg via de Wlz.
Klik op de knop en lees meer over de Wet langdurige zorg (Wlz)
Het vinden van een geschikt verpleeghuis voor jouw naaste kost tijd. Begin op tijd met zoeken, zodat jullie een weloverwogen keuze kunnen maken. Er zijn verschillende soorten verpleeghuizen:
Download de checklist met aandachtspunten voor de beoordeling van een verpleeghuis van de Patiëntenfederatie Nederland.
Vaak kan je naaste niet direct terecht in het verpleeghuis, er is meestal een wachtlijst. Je naaste kan op verschillende manieren op deze wachtlijst staan, dit noemen we de wachtstatus. Klik hier voor meer informatie over de wachtstatus.
Een ‘wachtstatus’ geeft aan hoe dringend de situatie is en waarom je naaste op de wachtlijst staat. Bijvoorbeeld omdat je naaste wacht op een plek bij een specifiek verpleeghuis of omdat de situatie ernstig is en snel opname vereist.
Wil je weten hoe lang de wachtlijst is of met welke wachtstatus je naaste op de wachtlijst staat? Bel dan met het verpleeghuis of het zorgkantoor.
In de periode dat je naaste nog thuis woont en wacht op opname in het verpleeghuis, kan hij al zorg thuis ontvangen die wordt gefinancierd vanuit de Wlz. Dat kan via Vierstroom Verpleeg Thuis.
Een verhuizing naar een verpleeghuis is spannend, zowel voor je naaste als voor jou. Een goede voorbereiding maakt de verhuizing makkelijker.
Het kan even duren voordat je naaste gewend is in het verpleeghuis. De zorg wordt nu door professionals gegeven. Dat zal wennen zijn, zowel voor je naaste als voor jou. Je rol als mantelzorger verandert, maar het verpleeghuis doet vaak nog wel een beroep op je. Plan regelmatig een kort overleg met de Eerst Verantwoordelijk Verzorgende (EVV'er) om de lopende zaken te bespreken. Kies een eerste contactpersoon binnen de familie die het contact met de zorginstelling onderhoudt.
Goed om te weten:
MantelzorgNL heeft een checklist regelzaken bij opname in een verpleeghuis gemaakt. Klik op de knop om deze te downloaden.
(Bron: mantelzorg.nl)