Tips om minder eenzaamheid te ervaren

En meer verbinding

Heb je het gevoel dat je sociale leven wat meer kan opbloeien? Of zoek je manieren om eenzaamheid te verminderen? Bij Vierstroom helpen we je graag om je sociale netwerk uit te breiden en je welzijn te verbeteren. In dit artikel geven we tips voor nieuwe hobby's, hoe je contact kunt houden met vrienden en familie, en hoe je online en lokale activiteiten kunt vinden. Ontdek hoe kleine stappen een groot verschil kunnen maken in je sociale leven!

1. Zoek sociale activiteiten

Een goede manier om nieuwe mensen te ontmoeten en je sociale kring uit te breiden, is door mee te doen aan sociale activiteiten. Je ontmoet mensen met dezelfde interesses, wat kan helpen om vrienden te maken en je meer verbonden te voelen.  

Probeer eens iets nieuws, zoals schilderen, pottenbakken of bridge spelen. Een nieuwe hobby houdt je bezig en helpt je om nieuwe mensen te leren kennen. Kijk bijvoorbeeld naar welzijnsactiviteiten in je gemeente, zoals het buurtservicecentrum in de gemeente Gouda of op Activiteiten - Ouderenfonds waar je onder andere samen met anderen kunt breien.  

Denk ook aan gezellige actieve uitjes. Deze zijn niet alleen goed voor je sociale leven, maar ook voor je gezondheid. Ontdek voordelige opties zoals bootcamp of yoga in onze Voordeelwinkel!

Tot slot is vrijwilligerswerk een geweldige manier om anderen te helpen en je sociale netwerk uit te breiden. Het geeft je voldoening en draagt bij aan je welzijn. Kijk eens bij onze welzijnsorganisatie PaletWelzijn; zij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers. Als je als vrijwilliger aan de slag gaat, krijg je bovendien een gratis lidmaatschap bij Vierstroom! 

2. Blijf in contact met vrienden en familie 

Het onderhouden van contact met vrienden en familie versterkt je relaties en zorgt ervoor dat je je meer verbonden voelt. Een simpel telefoontje, berichtje of koffiedate kan veel betekenen voor je sociale leven.  

Je kunt ook nieuwe manieren vinden om in contact te blijven, bijvoorbeeld door mee te doen aan sociale activiteiten. Ga samen met vrienden of familie op pad en ontdek hobbygroepen of sportlessen die jullie leuk vinden. In onze Voordeelwinkel vind je veel verschillende uitjes waar je als Vierstroom-lid kunt profiteren van exclusieve kortingen. Inspiratie nodig? Lees onze blog over ‘Tips voor leuke uitjes om eenzaamheid te bestrijden’ (linken /rtikel met tips voor leuke uitjes om eenzaamheid te bestrijden)

3. Praat over je gevoelens 

Het is belangrijk om over je gevoelens te praten, vooral als je je eenzaam voelt. Praat met iemand die je vertrouwt; het kan opluchten om je gedachten te delen. Soms kan een luisterend oor veel steun bieden en je helpen je beter te voelen. Overweeg ook om in een dagboek te schrijven. Dit helpt je om je gedachten te ordenen en je emoties te verwerken.  

Heb je vragen of behoefte aan een luisterend oor? Onze ledenconsulenten staan voor je klaar. Bel ons op 088 0900 400 (maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 14.00 uur), chat via het blokje rechtsonder op deze website, of mail naar ledenservice@vierstroom.nl. 

4. Gebruik online hulpmiddelen 

Online hulpmiddelen zijn een handige manier om contact te maken met anderen en je eenzaamheid te verminderen, zelfs vanuit je eigen huis. Er zijn veel platforms en apps die je helpen om mensen te vinden die jouw interesses delen en om je netwerk uit te breiden. 

Denk bijvoorbeeld aan online praatgroepen waar je kunt chatten over gezamenlijke onderwerpen, of webinars  waarin je nieuwe dingen leert en met andere deelnemers kunt praten.  

Een voorbeeld is het online sociaal netwerk ‘Who is there?’ waar je je meteen welkom voelt en mensen kunt vinden die je steunen. Je kunt eenvoudig berichten sturen, chatten en beeldbellen met anderen. Voel je je eenzaam en wil je daar graag iets aan doen? Bij het Sociaal Team kun je een gratis online training volgen waarin je leert wat je kunt doen om eenzaamheid te doorbreken. 

5. Wees actief in je buurt  

Tot slot een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen en je meer verbonden te voelen, is door actief te zijn in je buurt. Kijk of er buurtinitiatieven zijn, zoals een buurtfeest, een gezamenlijke schoonmaakactie of een lokale hobbyclub. Ontdek wat er in jouw buurt gebeurt in de Week Tegen Eenzaamheid met onze initiatievenkalender. 

Samen sterker!  

Bij Vierstroom geloven we dat iedereen de kans verdient om zich verbonden te voelen en eenzaamheid te verminderen. Door actief deel te nemen aan sociale activiteiten, contact te onderhouden, en gebruik te maken van online hulpmiddelen, kun je kleine stappen zetten die een groot verschil maken. Er zijn volop mogelijkheden om je sociale leven te verrijken. Kijk snel in onze Voordeelwinkel en initiatievenkalender voor leuke activiteiten. Heb je vragen of wil je ondersteuning? Wij staan altijd voor je klaar! 

Nog geen lid van Vierstroom?

Info

Voordeelwinkel

Geniet van het leven met voordelige keuzes. Als lid van Vierstroom profiteer je van exclusieve kortingen op uitjes, sportactiviteiten, workshops, handige producten voor in en rondom het huis en nog veel meer.