Vierstroom Zomer 2023

Van vegetarisch naar veganistisch Marcella Verboom (39) werd vijftien jaar geleden een vegetariër. Ze at vanaf toen geen vlees en vis meer. Acht jaar geleden besloot ze nog een stapje verder te gaan. Vanaf dat moment at ze helemaal geen dierlijke producten meer. Ze werd veganist. “Hoe meer ik me verdiepte in het veganisme hoe meer het eten van dierlijke producten me tegen begon te staan. Ik eet niet alleen plantaardig, ook draag ik geen kleding gemaakt van dieren. Intussen weet mijn omgeving niet beter dan dat ik vegan leef. Er zijn zelfs een paar familieleden geïnspireerd geraakt door mijn keuze omanders te gaan eten. Zij eten voortaan ook geen vlees en vis meer. Gelukkig hebben vegetariërs, en ook veganisten, tegenwoordig de keuze uit een heleboel lekkere alternatieven.” áls ik fruit eet, dan is het fruit met zo min mogelijk natuurlijke suikers. Het resultaat tot nu toe: 10 kilo eraf, weinig tot geen last van kortademigheid en ik kan me weer goed redden in en om het huis.” Van suikerrijk naar suikervrij Wim van der Wilk (76) was een alleseter. Vooral snoep, fruit en koolhydraten waren favoriet. De knop ging om toen hij vier weken in het ziekenhuis kwam te liggen en zesweken moest revalideren. “Ik kreeg in november 2021 een gescheurd aneurysma. Hierdoor lag ik een periode in het ziekenhuis en moest ik flink revalideren. Er zijn veel specialisten betrokken geweest bij mijn herstel. Hen én mezelf wilde ik niet teleurstellen door op de oude voet verder te gaan. Sinds een half jaar eet ik eiwitrijk, koolhydraatarm en suikervrij. En MEER OVER VOEDING vierstroom.nl/voeding 11

RkJQdWJsaXNoZXIy NTc0OTk=