14
vier
str
oommagazine
‘Eten is een prettige
manier om met mensen
in contact te komen’
Annet de Braak (51) krijgt als wijkverpleegkundige in Zoetermeer bij veel
ouderen letterlijk een kijkje in de keuken. Met mevrouw M.C. Bruin (91),
die in seniorencomplex De Gondelkade woont, praat ze over het belang
van gezonde voeding en het sociale aspect van eten.
Mevrouw Bruin:
“Een paar jaar geleden heb ik
een herseninfarct gehad waardoor mijn ogen
het niet meer zo goed doen. Daardoor kan ik
niet meer zelf koken. Dat vind ik wel jammer,
want je eigen eten is altijd het lekkerst. En wat
ik ook mis is lekkere vis: ik heb altijd op Sche-
veningen gewoond en zo vers als daar krijg je
het nergens.”
Annet de Braak:
“Bij veel ouderen zie je dat
ze op een gegeven moment niet meer zelf
kunnen koken. Soms zijn ze heel ziek geweest
en kan het daarna simpelweg niet meer, maar
soms gaat het ook geleidelijker, bijvoorbeeld
als mensen gaan dementeren en het te ge-
vaarlijk wordt om achter een fornuis te staan.
De stap naar kant-en-klaarmaaltijden vindt
niet iedereen een keuze voor gemak, voor veel
ouderen is het een signaal van hun achteruit-
gang.”
Mevrouw Bruin:
“Ik krijg drie kant-en-klaar-
maaltijden per week, en ga twee keer per
week beneden in het restaurant eten. Dat
vind ik altijd heel gezellig. Er wordt dan volop
gekletst. Ik woon hier al veertien jaar en ken
dus veel mensen. Ondertussen krijgen we
soep, een warme maaltijd en koffie. En er zijn
regelmatig thema-avonden: laatst was er bij-
voorbeeld een Indische avond. En we hebben
ook de halve-haantjes-avond, daar is het altijd
heel druk.”
Annet de Braak:
“Eten is op zo’n avond niet al-
leen maar eten, maar ook een prettige manier
ommet mensen in contact te komen. Daarom
moedigen we mensen aan om af en toe bene-
den in het restaurant te gaan eten.”
Mevrouw Bruin:
“Ik zou die bezoekjes aan
het restaurant niet willen missen. Ik ga er ook
regelmatig een kopje koffie drinken en doe er
mee aan activiteiten. Het is een fijne manier
om andere mensen te ontmoeten.”
Annet de Braak:
“We houden goed in de
gaten hoe de ouderen waar we langs gaan,
eten. Want wie goed eet, voelt zich vitaler.
Ook helpt gezonde voeding bij een snellere
genezing van wonden. Om te monitoren hoe
ze het doen, laten we onze cliënten regelma-
tig een vragenlijst over hun voedingspatroon
invullen en vragen we ze naar hun eetlust.
Als er aanleiding toe is, wegen we ze en soms
verwijzen we cliënten naar een diëtiste. Dat
ouderen te weinig eten zien we geregeld, maar
ook overgewicht komt vaak voor. Veel ouderen
hebben weinig beweging. Bij mevrouw Bruin is
voeding gelukkig nooit een probleem geweest.”
Mevrouw Bruin:
“Ik lust alles, behalve broccoli.
Maar als het moet eet ik dat ook wel. En ik
snoep niet te veel. Alleen ’s avonds na het eten
neem ik een biscuitje.” Dan, lachend: “Vooruit,
soms wel twee.”
voor elkaar