vier
str
oommagazine
11
Pieter Jan de Vries (52) is kok in het restaurant van het woonzorgcentrum
De Morgenster in Zoetermeer. Jan en Co de Jong (85 en 82) wonen in de
flat ernaast en eten daar regelmatig.
Pieter Jan de Vries:
“Ons restaurant Soet&Meer
heeft echt een buurtfunctie. Er komen vooral
mensen uit het woonzorgcentrumeten, maar
iedereen is er welkom. Onze gasten komen hier
niet alleen voor het eten. Soet&Meer heeft ook
een sociale functie. Demeestemensen in het
woonzorgcentrumwonen alleen. Sommigen zijn
ook eenzaamen die kijken er dus echt naar uit
ombij ons te eten en zo toch een praatje te kun-
nenmaken. In Soet&Meer kunnenmensen bij
elkaar aanschuiven, dat stimuleert de onderlinge
samenhang.”
Co de Jong:
“Mijnman en ik vinden het heel
prettig omhier af en toe te komen. Ik vind het
fijn voor onze eigen contacten, we praten vaak
volop over wat er in dewereld omons heen
gebeurt en rondomde verkiezingen veel over
politiek. Dat stimuleert jeweer omer verder over
na te denken. Wij zijn echte Zoetermeerders, uit
het oude dorp nog, dus we kennen hier heel veel
mensen. Maar hier eten is voor mij ook eenma-
nier om iets voor anderen te kunnen doen. Veel
mensen voelen zich alleen en zijn op zoek naar
een luisterend oor. Ik krijg er eenwarmgevoel
van omdat te kunnen bieden.”
Pieter Jan de Vries:
“Mensen hebben het nodig
omonder demensen te komen, daarom is het zo
belangrijk dat ze niet alleen hunmaaltje op hun
appartement eten. Het bezoek aan het restau-
rant zorgt er soms voor dat mensen ook gebruik-
maken van andere faciliteiten inDeMorgenster,
zoals de bibliotheek, de kapper of het biljart.”
Co de Jong:
“Ik kook nogweleens zelf, maar onze
kinderen stimuleren ons omwat vaker naar
Soet&Meer te gaan. Mijnman heeft Parkinson
en voor hem is het ook erg prettig omde deur uit
te kunnen. Thuis zit hij vaak te slapen in zijn stoel,
in het restaurant krijgt hij wat meer prikkels
en is hij veel levendiger. Weworden er bediend
door heel lieve vrijwilligers, die iedereen bij naam
kennen, maar bijvoorbeeld ook helpenmet het
snijden van het eten.”MevrouwDe Jong steekt
twee duimen omhoog richting de kok. “En het
eten is hier echt voortreffelijk.”
‘Door hier te eten
kan ik ook iets voor
anderen doen’
‘Mensen hebben
het nodig om
onder de mensen
te komen’
Jan en Co de Jong
Pieter Jan de Vries:
“We eten hier wat aansluit
bij dewensen van onze gasten, dus het hoeft
allemaal niet te exotisch. En die vrijwilligers zijn
heel belangrijk voor zowel onze gasten als voor
ons. Ze helpen ons omde gastvrije organisatie te
zijn diewewillen zijn.”
Co de Jong:
“Ik denk dat dit restaurant het voor
mensenmakkelijkermaakt om langer zelfstandig
tewonen.”
088 – 426 21 60,
info@welthuis.nlPieter Jan de Vries