Previous Page  11 / 24 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 11 / 24 Next Page
Page Background

vier

str

oommagazine

11

Pieter Jan de Vries (52) is kok in het restaurant van het woonzorgcentrum

De Morgenster in Zoetermeer. Jan en Co de Jong (85 en 82) wonen in de

flat ernaast en eten daar regelmatig.

Pieter Jan de Vries:

“Ons restaurant Soet&Meer

heeft echt een buurtfunctie. Er komen vooral

mensen uit het woonzorgcentrumeten, maar

iedereen is er welkom. Onze gasten komen hier

niet alleen voor het eten. Soet&Meer heeft ook

een sociale functie. Demeestemensen in het

woonzorgcentrumwonen alleen. Sommigen zijn

ook eenzaamen die kijken er dus echt naar uit

ombij ons te eten en zo toch een praatje te kun-

nenmaken. In Soet&Meer kunnenmensen bij

elkaar aanschuiven, dat stimuleert de onderlinge

samenhang.”

Co de Jong:

“Mijnman en ik vinden het heel

prettig omhier af en toe te komen. Ik vind het

fijn voor onze eigen contacten, we praten vaak

volop over wat er in dewereld omons heen

gebeurt en rondomde verkiezingen veel over

politiek. Dat stimuleert jeweer omer verder over

na te denken. Wij zijn echte Zoetermeerders, uit

het oude dorp nog, dus we kennen hier heel veel

mensen. Maar hier eten is voor mij ook eenma-

nier om iets voor anderen te kunnen doen. Veel

mensen voelen zich alleen en zijn op zoek naar

een luisterend oor. Ik krijg er eenwarmgevoel

van omdat te kunnen bieden.”

Pieter Jan de Vries:

“Mensen hebben het nodig

omonder demensen te komen, daarom is het zo

belangrijk dat ze niet alleen hunmaaltje op hun

appartement eten. Het bezoek aan het restau-

rant zorgt er soms voor dat mensen ook gebruik-

maken van andere faciliteiten inDeMorgenster,

zoals de bibliotheek, de kapper of het biljart.”

Co de Jong:

“Ik kook nogweleens zelf, maar onze

kinderen stimuleren ons omwat vaker naar

Soet&Meer te gaan. Mijnman heeft Parkinson

en voor hem is het ook erg prettig omde deur uit

te kunnen. Thuis zit hij vaak te slapen in zijn stoel,

in het restaurant krijgt hij wat meer prikkels

en is hij veel levendiger. Weworden er bediend

door heel lieve vrijwilligers, die iedereen bij naam

kennen, maar bijvoorbeeld ook helpenmet het

snijden van het eten.”MevrouwDe Jong steekt

twee duimen omhoog richting de kok. “En het

eten is hier echt voortreffelijk.”

‘Door hier te eten

kan ik ook iets voor

anderen doen’

‘Mensen hebben

het nodig om

onder de mensen

te komen’

Jan en Co de Jong

Pieter Jan de Vries:

“We eten hier wat aansluit

bij dewensen van onze gasten, dus het hoeft

allemaal niet te exotisch. En die vrijwilligers zijn

heel belangrijk voor zowel onze gasten als voor

ons. Ze helpen ons omde gastvrije organisatie te

zijn diewewillen zijn.”

Co de Jong:

“Ik denk dat dit restaurant het voor

mensenmakkelijkermaakt om langer zelfstandig

tewonen.”

088 – 426 21 60,

info@welthuis.nl

Pieter Jan de Vries