Dagelijks zijn we bezig met het kopen en bereiden van voedsel en eten we maaltijden en
tussendoortjes. Er wordt veel geschreven over (gezonde) voeding. Ook in dit Vierstroom
Magazine. Wij vroegen ons af hoe de Vierstroom-leden tegen voeding aankijken. Hoe gaan zij
dagelijks ommet voeding en aan welke informatie hebben zij behoefte? We onderzochten het
via ons ledenpanel.
Ledenpanel
Voeding: we
kunnen niet zonder
Heeft u naar aanleiding
van het onderzoek
nog vragen?
Neem dan contact op met Leden-
adviseur Nathalie Biemans via
ledenadviseur@vierstroom.nl8
vier
str
oommagazine
Het Vierstroom ledenpanel bestaat uit 1.100
leden, die een afspiegeling zijn van al onze
65.000 leden (man, vrouw, jong, oud, kort en
lang lid enz.). De panelleden kregen via e-mail
een uitnodiging omeen korte vragenlijst in te
vullen. 519 leden uit het ledenpanel (46,5%)
vulden de vragenlijst in. Dit zijn de resultaten.
Maaltijden
Bijna alle Vierstroom-leden beginnen de dag
met een ontbijt: 92%ontbijt elke dag. Een kleine
4% van de leden ontbijt helemaal niet. Een
warmemaaltijdwordt door twee derde van de
leden dagelijks gegeten en een derde eet mini-
maal vijf dagen per week eenwarmemaaltijd.
Slechts 0,3%eet nooit eenwarmemaaltijd. De
warmemaaltijdwordt meestal bereidmet ver-
schillende ingrediënten die gekookt of gebakken
worden. Bijna twee derde van de leden doet dat
zelf en bijna een derde laat het koken over aan
de partner of aan een huisgenoot. Een kleine 5%
kiest voor het bereiden/opwarmen van een kant-
en-klaarmaaltijd (bijvoorbeeld een diepvries- of
magnetronmaaltijd of menwarmt soep op).
Een op de vier leden eet dewarmemaaltijd
meestal alleen, drie van de vier leden etenmet
anderen (meestal partner en/of kinderen).
Tussendoortjes
37% van de leden geeft aan helemaal geen
tussendoortjes te eten. Degenen die dat wel doen,
doen dat meestal 1 tot 2 keer per dag (54% van
de leden). En wat eet men dan meestal tussen-
door? De top 3 van tussendoortjes bestaat uit:
fruit (74% van de leden), koek of koekjes (57%
van de leden) en chocolade (29% van de leden).
We vroegenook nognaar het etenwaarwij u
– uiteraardbij wijze van spreken – ’s nachts voor
wakker kunnenmaken. Zie de afbeelding opde
pagina hiernaast voor de antwoorden. Loopt het
water u al indemond?
Voeding en Gezondheid
Voeding kanheel lekker zijn, maarwat is de
invloed van voeding opuwgezondheid?
We vroegende leden inwelkemate zij denken
datwat zij eten van invloed is ophungezondheid.
Demeeste leden vindendat in (zeer) sterkemate
(59%), sommigen in redelijkemate (29%) of in
(zeer) geringemate (4%). Vierstroom-leden letten
opbij hundagelijkse voeding:minder of geen zout
(76%), minder of geen suiker (67%), minder of
geen vet (56%) en veel vezels (46%). Een kleine 8%
let helemaal nergens op. 10%volgt eendieet. De
meesten volgendat dieet omaf te slanken, want
bijna de helft (46%) vindt zichzelf te zwaar. De
dagelijkse voedingwordt door vier vande tien le-
den aangevuldmet voedingssupplementen zoals
(multi)vitaminen en/of visolie. Twee derde vande
ledenneemt dagelijks extra vitamineD.
Informatie
Er is behoefte aanmeer informatie over
voeding engezondheid (14%). Vierstroom
kandaarbij helpen volgens de leden, vooral door
artikelenover (gezonde) voeding te schrijven
(23%), menusuggesties voormaaltijden te geven
(19%) en korting op restaurants te regelen (11%).
Inhet kader vanhet onderzoek
hebbenwij veel suggesties vanuontvangen.
Hartelijk dank daarvoor. Komende tijdgaanwij
aande slag om ideeënuit tewerken.
‘Een op de vier
Vierstroom-leden
eet de warme
maaltijd alleen’