Met de komst vanmaaltijdconcept Beleef
krijgen patiënten de regie over wat zij eten,
wanneer ze eten enmet wie ze eten, bijvoor-
beeldmet familie. Dit zorgt niet alleen voor
leeggegeten borden en dus minder verspilling,
maar ook voor een patiënt die zich beter voelt.
Sinds eindmaart krijgen alle patiënten op de
verpleegafdelingen hunmaaltijden geser-
veerd vanuit de Beleefkeuken.
‘De menukaart is
afgestemd op het
dieet van de patiënt’
“Vroeger bepaalden wij als ziekenhuis wan-
neer er werd gegeten en waren er slechts drie
maaltijden omuit te kiezen. Nu is er keuze uit
drie soorten ontbijt, zes lunchgerechten en
acht warme maaltijden”, vertelt keukencoördi-
nator Marc Persoon. Op de vraag of er te veel
keuze is antwoordt roomassistant Veronique
Koolwijk-Valet: “Nee, het is juist goed voor de
patiënt om zo veel keuze te hebben, zo is er
voor ieder wat wils.”
Daarom een nieuw maaltijd-
concept
“Patiënten kiezen nu zelf of ze warm eten
in de avond of middag, dat kon voorheen
niet. En de maaltijden zijn echt heel lekker,
zeker de luxebroodjes van de lunch worden
gewaardeerd”, vertelt Veronique. Demaaltijden
smaken niet alleen beter, maar zien er ook
verzorgd uit. “In de hele presentatie van het
eten zijn we echt vooruitgegaan: mooi strak
en wit servies, geen verpakkingenmeer en
de gerechten wordenmet veel aandacht
geserveerd in plaats van op een drievaksbord
zoals voorheen. Het oog wil ook wat en dit
nodigt uit tot eten”, aldus Marc.
Uniek concept
Uniek is de korte tijd tussen het keuzemoment
en het moment waarop de maaltijd geser-
veerd wordt. Vroeger kozen patiënten hun
maaltijd één dag van tevoren, tegenwoordig
zit daar slechts 45 minuten tussen.
Marc: “Voorheen werden de patiënten om
07.00 uur gewekt en serveerden we het
ontbijt, of de dokter nu vroeg of laat in de
ochtend langskwam. Tegenwoordig is het
mogelijk omuit te slapen en later op de
ochtend te ontbijten. Daarnaast is de gehele
menukaart afgestemd op het dieet van de
patiënt, is er dagelijks een ‘menu van de chef’
en wordt zelfs de portiegrootte gekozen. De
patiënt kiest dus echt waar hij trek in heeft en
als ziekenhuis verspillen we minder eten.”
Niet veranderen, wel leren
Grote veranderingen aanbrengen is niet
nodig, maar wel wordt er dagelijks nog bijge-
leerd. Marc: “Een goed voorbeeld is het toetje.
Dit werd verplaatst naar de koffieronde in de
avond in plaats van direct na de warme maal-
tijden. Koffie met wat lekkers zoals een koek,
taartje en eventueel een bakje vla, dat was
het idee. Maar de mensenmisten het toetje
Groene Hart Ziekenhuis
Het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ)
in Gouda schrijft voor elke uitgave
van VierstroomMagazine een
informatief artikel. Daarnaast werken
Vierstroom en het GHZ samen op het
gebied van cursussen, open dagen
en Extra Zorg. GHZ Extra Zorg is
de zorg die buiten het basispakket
van de zorgverzekering valt, zoals
laserontharing en ooglidcorrectie
zonder medische noodzaak.
Meer weten?
Wilt u weten welke voordelen deze
samenwerking u als lid van Vierstroom
biedt, ga dan naar
www.vierstroom.nl/ghzvier
str
oommagazine
19
direct na de maaltijd.” Dat had niet alleen te
makenmet gewoonte, er was ook eenmedi-
sche reden, licht Veronique toe: “Het toetje
wordt gebruikt voor het eenvoudig innemen
vanmedicijnen. De schaaltjes vla en yoghurt
worden daaromnu weer direct na de warme
maaltijd aangeboden en dat merken we in het
aantal bestellingen; mensen waarderen het.”
Blij met Beleef
Op de vraag of Marc en Veronique blij zijnmet
Beleef reageren ze enthousiast, en waarom
is ook duidelijk: de positieve ervaringen van
patiënten! Marc: “Hoewel ik het jammer vind
dat de maaltijden tegenwoordig buiten het
ziekenhuis voor ons worden bereid, geeft het
veel meer mogelijkheden.” “Er kunnen nu zelfs
diverse menu’s samengesteld worden door
bijvoorbeeld salades, bouillon of een snack toe
te voegen. Patiënten verwachten deze service
niet, daardoor verrassen we hen iedere dag
met een gezonde en smakelijke maaltijd. Een
goede eter voelt zich tenslotte beter!” aldus
Veronique. “Niet alleen voor de patiënten
is Beleef een welkome verbetering, ook het
milieu is erbij gebaat. “Met Beleef gooien we
tegenwoordig al 80%minder eten weg in ver-
gelijkingmet de werkwijze die we voorheen
hadden. Dit wordt ook continu gemonitord
zodat we de verspilling steeds verder kunnen
terugdringen”, sluit Marc af.
Trek in eten hebben is voor de
gezonde mens heel normaal.
Als je ziek bent is dit vaak min-
der, terwijl eten juist bijdraagt
aan het herstel. In het Groene
Hart Ziekenhuis doen ze er
daarom alles aan om hun
patiënten lekker te laten eten
met maaltijdconcept Beleef.
Géén drievaksborden met
ijzeren deksel meer, maar met
zorg gedekte plateaus met
gevarieerde maaltijden.
Keukencoördinator
Marc Persoon